Рецепти Великодній пасок і Пасочок з розрахунком Хлібних Одиниць (ХО)
**
Паска з лимонною цедрою
Склад: 500 г борошна, 150 г цукрового піску, 250 г вершків або молока, 6 жовтків, 40 г дріжджів, 100 г вершкового масла, ванільний цукор або ванілін, терта цедра одного лимона, 50 г родзинок, 50 г мигдальних горіхів, жир для змащування форми, цукрова пудра з ваніліном, щіпка солі.
Рецепт приготування: Борошно просіяти через сито. Родзинки промити теплою водою і обсушити. Мигдаль обшпарити, очистити і подрібнити. Приготувати опару з 100 г борошна, вершків і дріжджів, розтертих з половиною цукру і залишити для бродіння. Жовтки розтерти з цукром до отримання пухкої маси, додати решту борошна, опару, щіпку солі, ванільний цукор або ванілін. Тісто місити до тих пір, поки воно не стане легко відставати від рук і стінок миски. Поступово додати розтоплене вершкове масло, родзинки, лимонну цедру і підготовлений мигдаль. Тісто викласти у змащену жиром і обсипану борошном форму (до 1/3объема) і залишити в теплі для бродіння. Коли тісто підніметься, паску можна ставити в погретую духовку і випікати до готовності. Готову паску посипати цукровою пудрою з ваніліном або полити глазур'ю.
Глазур:** 2 білки збити з 200 г цукрової пудри до одержання густої, пухкої маси і додати за смаком сік лимона.
У 100 гр паски — 5,2 ХЕ
**
Великдень проста
Склад Свіжий сир 1 кг, вершки 1 склянку, яйця курячі 5 штук, цукровий пісок 200 г, вершкове масло 200 г, ванілін, стовчений мускатний горіх, ізюм (за смаком).
Рецепт приготування:
Свіжий, сухий, віджатий під пресом сир протерти крізь сито, додати склянку густих вершків, яєчні жовтки, розтерті до білого кольору з цукровим піском, вершкове масло, ванілін, стовчений мускатний горіх і промитий ізюм без кісточок — за смаком. Все перемішати якомога краще, щільно укласти в пасочную форму, зверху накрити полотняною серветкою, накласти гніт і поставити в холод.
При більш простому приготуванні можна покласти тільки цукор і ваніль.
В 100гр — 1,5 ХЕ**
**
Великдень зі згущеним молоком
Склад 1,25 кг сиру, 300 г вершкового масла, 250 г сметани, 400 г згущеного молока або вершків, 1/2стакана цукру, 1 склянку родзинок, щіпка ваніліну.
Рецепт приготування: Сир протерти через сито, додати протерте крізь сито вершкове масло, цукровий пісок (краще дрібний). Сир, масло, цукровий пісок і ванілін ретельно розтерти, додати сметану, згущене молоко або вершки, вимитий просущенный родзинки. Масу ретельно перемішати, покласти в пасочницу, застелену марлечкой, свеху накласти гніт і поставити в холодильник.
Щоб пасочницу застелити марлею без складок, марля повинна бути трохи волога.
100гр — 2 ХЕ**
**
Паска Великодня
Інгредієнти 500 мл молока
11 г сухих дріжджів (або 50-60 г сирих дріжджів)
1.3 кг борошна
6 яєць
200 г вершкового масла або маргарину
250-300 г цукру
300 г родзинок
1 ч. л. ванільного цукру
глазур:**
2 білка
100 г цукру
100гр — 5 ХЕ
Рецепт приготування
Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 3 паски заввишки 11 см і шириною 17 см і 6 маленьких пасок висотою 7 см і шириною 6 див.
Молоко трохи підігріти (щоб воно було трохи тепле), розчинити в ньому дріжджі.
Додати 500 г борошна, добре розмішати.
Поставити в тепле місце.
Я наливаю в миску теплу воду, в неї ставлю ємність з тістом.
Накрити рушником.
Опара повинна збільшитися вдвічі (на це буде потрібно близько 30 хвилин).
Відокремити білки від жовтків.
Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром.
Білки збити з дрібкою солі в піну.
У підійшла опару додати жовтки, перемішати.
Слідом додати розм'якшене масло, перемішати.
Додати білки, перемішати.
Додати борошно (борошна може знадобитися трохи більше або менше, це залежить від якості борошна, замісити тісто.
Тісто необхідно добре вимісити, воно не повинно бути крутим і не повинно прилипати до рук.
Знову поставити тісто в тепле місце.
Дати тісту добре піднятися (на це буде потрібно 50-60 хвилин).
Изюм замочить в теплой воде на 10-15 минут, затем всю воду слить.
В подошедшее тесто добавить изюм, перемешать и снова поставить тесто в теплое место.
Тесто должно хорошо подняться.
Форму смазать маслом, выложить тесто на 1/3 высоты формы.
Накрыть пленкой или полотенцем.
Дать тесту еще раз подняться уже в форме.
Поставить в разогретую до 100 градусов духовку, выпекать 10 минут.
Затем температуру прибавить до 180 градусов, выпекать до готовности (у меня кулич высотой 11 см и шириной 17 см выпекался 35 минут, 10 минут при температуре 100 градусов и 25 при температуре 180 градусов).
Щоб перевірити готовність паски, проткніть його сірником (або зубочисткою), якщо вона суха — паска готова.
Готуємо глазур. Білки збити з дрібкою солі в піну.
Додати цукор, збивати до стійких піків.
Готові гарячі паски змастити глазур'ю і посипати кондитерської посипкою або прикрасити цукатами.